donderdag 31 oktober 2013

Hoogsensitieve kinderen en hun denktalent



Een van de kwaliteiten van sensitieve kinderen is, dat ze veel nadenken over wat ze ervaren en beleven. Ze filosoferen graag en reflecteren op wat ze horen, zien en voelen. Deze kinderen hebben een grote behoefte om na te denken over gevoelens, gebeurtenissen. Ze zijn nieuwsgierig en willen weten, hoe dingen gaan in het leven. Zo krijg je bovendien een goed overzicht.
Een mooi filmpje, dat laat zien hoe een kind in het leven kan staan en zich op jonge leeftijd al veel afvraagt, is het filmpje van de jongen Antonio, die geen inktvis wil eten.

Leven………. Volgens 3,5 jarige Luiz Antonio






Dit jongetje beseft zich dat de inktvis op zijn bord, afkomstig is van een levend dier en vindt het zielig dat dieren worden doodgemaakt om opgegeten te worden. 

Van kwaliteit naar valkuil

Sensitieve  kinderen die veel nadenken over wat ze beleven en ervaren en over zintuigen beschikken die heel verfijnd kunnen waarnemen en voelen, kunnen zich ook zorgen gaan maken en zich bang voelen.  Kinderen maken elke dag veel dingen mee die ze nog niet begrijpen. Op 6 jarige leeftijd maken kinderen een duidelijke sprong door in hun ontwikkeling. Die sprong houdt in dat kinderen beter in staat zijn fantasie te onderscheiden van de werkelijkheid en steeds beter logisch gaan redeneren. Aan de ene kant betekent dit dat angsten gaan verdwijnen, spoken bestaan niet. Maar hun voorstellingsvermogen wordt groter. Ze gaan steeds beter beseffen wat er zou kunnen gebeuren. Zeker de sensitieve kinderen hebben als kwaliteit, dat hun inbeeldingsvermogen sterk is. Deze kinderen maken zich dan ook sneller zorgen. Als je ouders ruzie maken, kun je je als kind af gaan vragen of ze nu ook gaan scheiden, net als kortgeleden de ouders van je beste vriend.

Piekerfabriek

Als je je zorgen maakt, dan ga je zitten piekeren. Piekeren is heel ingespannen en overmatig denken.  Piekeren kost veel energie en kan moe maken. Vaak zijn we ons niet bewust dat we overal gedachten, meningen, oordelen of twijfels over hebben. We denken dat we met piekeren iets op kunnen lossen, maar dat is een misvatting. Door je bewust te worden van je gedachten, kun je leren om zelf invloed uit te oefenen.  Eline Snel, heeft in haar boek ‘stilzitten als een kikker’,  een prachtige manier beschreven hoe je, je gedachten kunt observeren en  je hoofd weer leeg kunt maken.


Piekerdoosje

Bij kinderen die het fijn vinden om met hun handen bezig te zijn, kan een mooi en zelf gemaakt en versierd piekerdoosje handig zijn. Vóór het slapen neem je nog even de tijd om te vragen of je kind nog ergens mee zit. Zijn er zorgen, dingen waar hij zich druk over maakt. Door er nog even aan te denken (in plaats van er niet aan te denken) wordt duidelijk waar het over gaat. Precies deze gedachten kunnen in dit doosje gestopt worden. Dekseltje open, zorgen erin, dekseltje weer dicht. Ergens op een plank in de kamer kan je kind zo naar het doosje met piekergedachten kijken. Van een afstandje, zodat het kan zien dat ze niet meer in zijn hoofd zitten.




Geen opmerkingen: