donderdag 4 juli 2013

Zorgeloos op vakantie met je hoogsensitieve kind

Vakantie is voor de meeste mensen  lekker even tot rust komen, niks hoeven, niet op de klok hoeven kijken. Doen waar je zin in hebt. Nieuwe omgeving verkennen. Maar soms is met vakantie gaan met je hoogsensitieve kind verre van relaxt. Voor deze kinderen kan vakantie ook veel stress opleveren.

Weg uit de vertrouwde omgeving
Met vakantie gaan betekent vaak een nieuwe omgeving. Je slaapt in een ander bed, het ruikt er anders. De temperatuur kan anders zijn, nieuwe mensen om je heen, vreemde taal.  Andere sfeer, ander eten. De geur van zonnebrand. Al die nieuwe prikkels kunnen stress opleveren. Hieronder een aantal tips, hoe je je kind het best kunt begeleiden en wat je kunt doen om zorgeloos te kunnen genieten van je vakantie met je gezin.

Laat je kind meehelpen voorbereiden
Bereid je kind goed voor op de vakantie. Leg zoveel mogelijk uit wat jullie gaan doen. Laat foto’s zien, waar jullie gaan slapen. Laat je kind een eigen rugtas inpakken, met spulletjes van thuis. Zeg dat het kind deze spulletjes op zijn kamer of in de tent om zich heen mag hebben. Maak een aftelschema. Hoeveel nachtjes duurt het nog voordat we gaan?

Frisse buitenlucht tijdens de reis
Het kan zijn dat je lange autorit voor de boeg hebt met je hoogsensitieve kind. Zorg dan voor voldoende pauzes onderweg, dat je kind even de auto uit kan om frisse lucht op te snuiven. Even een rondje rennen om de auto helpt ook. Met z’n allen opgepakt in de auto, vaak nog met stress en vermoeidheid van het werk in het hoofd. Kortaf of geërgerd reageren als de kinderen op de achterbank zitten te klieren. Iedereen van ons maakt dit mee. Bedenk dat je sensitieve kind extra gevoelig is voor sfeer en de manier waarop je reageert. Alles wat je zegt komt diep binnen en het kind voelt zich persoonlijk geraakt. “Houden papa en mama nog wel van me”, zullen ze denken na de zoveelste snauw naar de achterbank. Benoem, dat je een beetje kortaf bent, omdat je nog moe bent van je werk en toe bent aan vakantie.               

Een eigen veilige nestje creëren
Ga je kamperen of naar een huisje, zorg er dan voor dat je kind een eigen vertrouwd nestje kan creëren. Besteed aandacht aan de plek waar je kind slaapt.  Neem de tijd om je vakantieverblijf te verkennen en neem de tijd om de plek waar je kind slaapt in te richten. Een plekje vinden naast het bed om eigen spulletjes neer te zetten. Meegenomen knuffels of speelgoed van thuis kan al veel veiligheid bieden. Ook kan het bijvoorbeeld helpen om een eigen kussen van thuis mee te nemen.  Uit eigen ervaring weet ik dat onze vakantietrip in een camper door Amerika, de minst stressvolle vakantie is geweest. Wat een voordeel kan het zijn om je eigen bed (je eigen nestje) altijd bij je te hebben, als je uitstapjes maakt.

De tijd nemen om te wennen
Je kunt je voorstellen dat als je veel ziet, hoort, ruikt en proeft en alle indrukken intensief beleeft,  je ook meer tijd nodig hebt om te wennen aan die nieuwe omgeving. Gun je kind die tijd, en gebruik de eerste dagen om lekker de rust te vinden rondom je vakantieverblijf. Lekker zwemmen en spelletjes spelen is eigenlijk al genoeg.  

Leg veel uit en besteed positieve aandacht aan je kind
Veel ouders hebben tijdens de vakantie behoefte om ook even zelf tot rust te komen en niet iedere keer aandacht te hoeven geven aan hun kind. Zeker de eerste dagen heeft je sensitieve kind juist een beetje extra aandacht nodig en positieve bevestiging om te kunnen wennen aan de nieuwe omgeving.  Reageert je kind niet zo enthousiast als jij, geef het kind de tijd en de ruimte. Het krijgt dan vertrouwen dat het oké is om eerst rond te kijken. Geef complimenten over hoe je kind iets aanpakt. “Wat deed je dat goed”. We wisten niet of we de trein gingen halen, en jij hielp heel goed mee door rustig te blijven.” 

Ontspannen uit eten gaan
Even lekker ergens gaan eten, wat ouders vaak een groot feest vinden in de vakantie, kan voor hoogsensitieve kinderen stress opleveren. Het is soms moeilijk te begrijpen waarom je kind zoveel stress heeft en jou stress bezorgd als je lekker op een terrasje zit of in een restaurant. Een hoogsensitief kind zit aan tafel en probeert zich een voorstelling te maken van het eten. “Wat ga ik eten, hoe ziet het eruit? Vind ik het wel lekker, de stoel waarop ik zit is te laag, ik heb het warm, Ik weet niet wat ik moet kiezen. Ik heb nu honger en kan niet wachten op het eten.”  Allemaal gedachten, gevoelens en prikkels uit de omgeving komen binnen en veroorzaken het onrustige gestreste gevoel. Daarnaast zit het terras vaak vol met andere mensen. Je kind is dan onbewust verbonden met alles wat om hem heen gebeurt. Laat je kind lekker kleuren in het restaurant,  daarmee  verleg je de focus en kan het zijn aandacht meer bij zichzelf houden en heeft het minder last van de drukte om zich heen.  Als je uit eten gaat, respecteer dan het gevoel van je kind. “Ik snap wel dat je honger hebt, maar het duurt even voordat het eten er is.” Geef bijvoorbeeld voordat je uit eten gaat, je kind even een boterham of een kopje soep. Dan is de eerste honger verdwenen en houd je kind het makkelijker vol.

Gedoceerd activiteiten ondernemen
Je kind heeft baat bij structuur en duidelijkheid. Als je een activiteit gaat ondernemen, bereid je kind dan zo goed mogelijk voor. Je kunt laten zien op foto’s of filmpjes hoe de activiteit eruit zal gaan zien. Hoe laat jullie weggaan, waar jullie naar toe gaan. Laat dit zien op een kaart bijvoorbeeld. Leg ook uit dat je niet precies weet of het helemaal zo zal gaan als je verwacht. Sensitieve kinderen proberen in hun hoofd een beeld te krijgen van de te ondernemen activiteit. Ze maken een voorstelling hoe het zal zijn. Gebruikmakend van ervaringen die ze al eerder hebben meegemaakt. Wees dus niet verbaasd, als je kind boos wordt ter plaatse of uit zijn doen raakt. Hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat de werkelijkheid anders verloopt dan het kind zich had voorgesteld en dat kan stress opleveren. Je kunt dan het beste je kind daarin erkenning geven. Klopt het dan het anders is, dan je je had voorgesteld? “Ik snap dat  het vervelend voelt, en dat is oké. Soms loopt het anders dan je had verwacht, maar het kan toch leuk zijn.”  

Veel vakantieplezier toegewenst!


Geen opmerkingen: