woensdag 12 juni 2013

Mag een kind gewoon 'zijn' ?
“Tegenwoordig is het bijna aan de orde van de dag; concentratieproblemen bij jonge kinderen, die dan al snel de diagnose ADHD opgeplakt krijgen met de bijbehorende pillen er achteraan. In de liefdevol gemaakte film Brammetje Baas’ wordt dit zeer actuele thema aangesneden zonder dat er met etiketten wordt geplakt en het laat zien hoe belangrijk het is dat kinderen de ruimte moeten krijgen voor hun eigenheid en zoveel als mogelijk zichzelf moeten kunnen zijn om evenwichtig op te kunnen groeien. “

Deze recensie las ik laatst over de kinderfilm “Brammetje Baas”.  Heel treffend en echt een aanrader, ook voor alle ouders van sensitieve kinderen. Want hoe vaak plakken we niet een etiket op een kind. Als je kind even uit de pas loopt, niet meekomt in het huidige onderwijssysteem, dan wordt je kind gezien als een probleem en wordt er niet gekeken naar eventuele tekortkomingen van het systeem.

Levendige fantasie
Brammetje, de hoofdrolspeler van de film, heeft een levendige fantasie en is een echte avonturier, uitvinder en gek op nieuwe woorden. Zijn hersenen staan nooit stil en bij alles wat hij ziet fantaseert hij en denkt hij verder dan de andere kinderen. Hij is leergierig en heeft al allerlei gedachten over wat hij allemaal gaat leren in groep 3. Hij heeft er in zijn hoofd al een beeld bij gemaakt.  Echter behalve zijn hersenen, moeten zijn benen ook altijd bewegen en dat vindt zijn meester niet makkelijk. Na veel gestrubbel  tussen leerkracht en ouders, komt er uiteindelijk een nieuwe meester, die het jongetje wel begrijpt en hem aanspreekt op zijn kwaliteiten,  zodat zijn schooltijd een fijne tijd wordt en hij mag zijn wie hij is.

Visueel ingesteld
Brammetje is sterk visueel ingesteld. Veel sensitieve en/of hoogbegaafde kinderen en kinderen met adhd, add, zullen zich herkennen in de hoofdrolspeler. Deze kinderen denken vaak in beelden en ieder beeld roept weer een associatie op. Je kunt je voorstellen, dat het dan ook lastig is om je aandacht er soms bij te houden in de klas.

(Hoog)sensitieve kinderen
Hoogsensitieve kinderen hebben een verfijnd zenuwstelsel en krijgen veel prikkels te verwerken van hun omgeving.  Hierdoor kunnen ze vaak met hun aandacht verspringen, kunnen zich slecht concentreren in de klas of hebben moeite iets af te maken.  Of  ze zijn juist stil, en vinden het moeilijk om vriendjes te maken. Soms voelen ze zich boos, terwijl ze dat helemaal niet willen. Of ze slapen slecht en voelen zich moe.  Er gaat veel om in de hoofden van deze kinderen. Sensitieve kinderen reageren vanuit hun gevoel. Een prikkel leidt tot een fysieke sensatie, vaak onbewust. Het is belangrijk dat deze kinderen leren benoemen wat ze ervaren. 

Ik ben oké cursus voor (hoog) sensitieve kinderen
Bureau coaching kitchen biedt een praktische cursus aan voor (hoog)sensitieve kinderen. Geen cursus waarin een etiket wordt geplakt op het kind. In deze cursus leren de kinderen er te mogen zijn. Het is niet de bedoeling om het kind te veranderen, maar er wordt een veilige sfeer gecreëerd met een vaste structuur en duidelijke communicatie.  Dit maakt dat de kinderen weten wat er van ze wordt verwacht.  De talenten van deze kinderen worden aangesproken en op deze manier leren de kinderen te reflecteren op zichzelf. Tijdens de cursus gaan ze luisteren naar verhalen, knutselen, handige oplossingen verzinnen, als onverwachte dingen gebeuren, ze leren zich te ontspannen waardoor ze weer beter kunnen opletten in de klas.

Bureau coaching Kitchen is aangesloten bij Stichting Wijze moeders, die de cursus heeft ontwikkeld en organiseert de ´ik ben ok`, cursus in huiselijke sfeer.  Voor meer informatie over cursusdata kun je contact opnemen met Coaching Kitchen, Clarien Tinbergen: 06-47520379

Geen opmerkingen: