maandag 19 januari 2015

Haas en Dientje GlimlachlandVoor alle kinderen, die zich wel eens zorgen maken en veel nadenken.
Voorlezen, lezen, kijken, nadoen en hardop denken doe je met dit boek voor kinderen vanaf 5 jaar.

Schrijfster: Dorien van Vlijmen
Illustraties: Marion Vrijburg
Uitgever:    Mescolanza, eerste druk 2014


De thema’s in dit boek

Kinderen die veel nadenken en gevoelig zijn, hebben de neiging om zich eerder zorgen te maken. Ze denken, voelen en beleven veel. Er gaat veel om in de hoofden van deze kinderen. Glimlachland is het tweede boek uit de serie van Haas en Dientje. Ook in dit boekje worden alledaagse dingen aangestipt die kinderen meemaken in het leven. Bijvoorbeeld: ‘ergens geen zin in hebben’ of ‘iets niet durven’, worden besproken. Maar ook onderwerpen als pesten, ouders die gescheiden zijn komen aan bod. Dorien is er wederom in geslaagd om op een luchtige manier in de vorm van een leuk en grappig verhaal kinderen en ouders iets mee te geven. Het boek is leuk ge├»llustreerd door Marion en biedt kinderen handreikingen hoe je met situaties om kunt gaan.

Verhaallijn

Haas is een Haas, en Dientje is zijn beste vriendinnetje. Samen hebben zij een grote vriendenkring met wie zij van alles beleven en bepraten. In dit boek gaan Haas en Dientje samen met hun vriendjes Gijsewijssie en Priet naar een heel bijzonder land.  Glimlachland. Onderweg maken ze van alles mee. Ze komen op mooie plekjes en ontmoeten bijzondere dieren en ze ontdekken dat er een geheim is in Glimlachland.  Een geheim waar je blij van wordt. Gijsewijssie wijst de weg, maar heeft Haas en Dientje ook nodig als ze eenmaal in Glimlachland zijn. Ook Dippe en Madelief reizen mee, de twee wezentjes die Haas altijd bij zich heeft.

Dippe en Madelief, de stemmetjes van Haas

Dippe is vaak bang en bezorgd. Hij denkt overal over na. Voor Haas is Dippe belangrijk. Dippe bereidt Haas goed voor op de dingen die kunnen gaan gebeuren. Madelief, het engeltje van Haas, geeft vaak goede raad en geeft Haas een goed gevoel. ‘ Blij zijn dat doe je zelf’, zegt ze altijd. Zou dat het geheim zijn van Glimlachland?  In het boekje worden Dippe en Madelief, de stemmetjes in het hoofd van Haas, vriendjes.

Het geheim van Glimlachland

Als Haas en Dientje in Glimlachland komen heeft iedereen een lach op zijn gezicht. Zelfs de komkommers en de tomaten van de groenteman kijken blij. Hoe kan dat? Zou het geheim zijn dat je gewoon lief voor elkaar moet zijn? Of dat je gewoon altijd mag zijn wie je bent? Of doen de mensen in glimlachland alleen maar leuke dingen, of doen ze gewoon dingen waar ze goed in zijn? Zijn ze dan nooit bang? Of zien ze dan nooit ergens tegenop? Of zeggen ze tegen zichzelf dat het allemaal weer goed komt? Om daar achter te komen, moet je het boekje echt zelf lezen en beleven. Veel leesplezier.

Geen opmerkingen: